top of page

HASHIMOTO - riscuri inainte si dupa nastere


Tiroidita cronică (Hashimoto) este o afecţiune autoimună care afectează inclusiv femeile aflate la vârsta reproductivă. Boala este caracterizată de prezenţa unui titru crescut de anticorpi îndreptaţi împotriva glandei tiroide, care determină, în timp, distrugerea progresivă a ţesutului tiroidian şi instalarea hipotiroidiei. Chiar dacă screening-ul prin determinarea valorii TSH nu este o regulă, el este obligatoriu în cazul pacientelor cu un istoric personal sau familial de patologie tiroidiană.

Impactul tiroiditei cronice asupra fertilităţii

Disfuncţia tiroidiană poate avea un impact negativ atât asupra fertilităţii, cât şi asupra evoluţiei sarcinii. În cazul cuplului care îşi doreşte o sarcină sau al pacientei însărcinate, ATA (American Thyroid Association) recomandă ca valoarea maximă acceptată a TSH să fie între 2,5-3mUI/ml, chiar dacă limita superioară a normalului este (în funcţie de laborator) de 4-4,9mUI/ml. Prezenţa hipotiroidiei (TSH crescut şi free T4 scăzut), chiar şi a hipotiroidiei subclinice (TSH crescut şi freeT4 normal), poate fi asociată cu infertilitatea.

Impactul tiroiditei cronice asupra sarcinii.

În ceea ce priveşte evoluţia sarcinii, riscurile materne includ o rată uşor crescută de avort spontan, preeclampsie, anemie, abruptio placenta şi hemoragii postpartum, iar cele fetale – prematuritate, greutate mică la naştere sau afectarea dezvoltării neuropsihomotorii. Toate aceste complicaţii pot fi prevenite prin tratament substitutiv cu levothyroxina în doze adecvate.

Necesarul de hormon tiroidian este crescut în timpul sarcinii, context în care tiroida maternă indemnă (normală) îşi creşte volumul şi rata de sinteză. În cazul pacientelor cu tiroidită cronică, hipotiroidia poate începe să se manifeste în timpul sarcinii, din cauza faptului că glanda tiroidă nu se poate adapta şi nu poate produce o cantitate suficientă de hormon tiroidian pentru mamă şi făt.

Dezvoltarea tiroidei fetale începe la 10-12 săptămâni de sarcină, iar sinteza de hormon tiroidian, abia la 18-20 saptămâni. Pe toată durata sarcinii, fătul depinde de cantitatea mică de hormon tiroidian matern care trece placenta şi joacă un rol esenţial în dezvoltarea sistemului nervos central, astfel încât monitorizarea statusului tiroidian prin TSH la pacienta gravidă este extrem de importantă. În cazul pacientelor aflate deja în tratament substitutiv, administrarea levotiroxinei nu trebuie întreruptă în momentul obţinerii sarcinii, cel mai frecvent este necesară chiar creşterea dozei, iar în cazul celor diagnosticate cu tiroidită cronică, cu status eutiroidian, decizia de a iniţia tratamentul depinde de valoarea TSH determinată după un test de sarcină pozitiv şi ulterior la intervale de 6-8 săptămâni pe durata sarcinii. Tratamentul cu levotiroxina este gratuit, lipsit de efecte adverse şi înlătură toate riscurile asociate hipotiroidiei atât pentru mamă, cât şi pentru făt.

Autor: dr. Anca Hoisescu, medic specialist endocrinologie

* Conţinutul acestui articol online este furnizat în totalitate de medici specialişti, oferind informaţie corectă, actualizată şi respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informaţia furnizată pe acest site nu înlocuieşte controlul medical.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page