top of page
Timus
Ovare
Testicule
Sistemul endocrin: producția de hormoni
Întreaga activitate a organismului nostru este coordonată de hormoni – substanÈ›e chimice pe care glandele endocrine le produc È™i le trimit în circuitul sanguin, pentru a regla funcÈ›ionarea celulelor, a È›esuturilor È™i organelor. Aflăm mai multe despre hormoni din reclamele la produse farmaceutice (hormoni sintetici), decât din surse medicale directe, aÈ™a cum ar fi preferabil. Chiar È™i aÈ™a, È™tim totuÈ™i că hormonii sunt substanÈ›e extrem de puternice – în doze foarte mici produc efecte foarte mari. De aceea sunt È™i de dorit, È™i de temut. MenÈ›inerea echilibrului hormonal È™i "starea de bine" clinică sunt mizele majore ale medicului, când studiază fiÈ™a fiecărui pacient.
De ce este atât de important echilibrul hormonal ?
Pentru că este implicat în toate procesele biologice esenÈ›iale:
​
-
în homeostazie – proces de coordonare nervoasă, endocrină, metabolică È™i biochimica prin care compoziÈ›ia mediului intern (cel în care trăiesc celulele) este menÈ›inută constantă
-
în derularea corectă a tuturor proceselor metabolice
-
în reglarea umorală
-
în dezvoltarea armonioasă a organismului
-
în susÈ›inerea sistemului imunitar
-
în diferenÈ›ierea caracterelor masculine È™i feminine (la vârsta adolescenÈ›ei) È™i în procesul de reproducere, prin acÈ›iunea hormonilor sexuali
​
Unde se află glandele endocrine
SpecialiÈ™tii în endocrinologie au de supravegheat un teritoriu vast: Hipofiza È™i Epifiza (glande endocraniene), Hipotalamusul (situat la baza creierului), Tiroida È™i Paratiroidele (în zona anterioară a gâtului), Glandele suprarenale (fiecare cu Corticosuprarenaăa È™i Medulosuprare-nală, poziÈ›ionate deasupra rinichilor), Glandele Sexuale (ovarele È™i testicolele), Pancreasul endocrin, Timusul, Placenta.
Ce afecțiuni produc prin dereglarea lor
Când hormonii au dezechilibre, în loc să È›ină calea corectă, trasată de Natură, multe funcÈ›ii se dereglează în organismul uman. Și începe lupta cu:
​​
-
Diabetul zaharat (pancreasul nu produce suficientă insulină sau țesuturile nu răspund optim la acțiunea insulinei)
-
Obezitatea (una dintre cauzele obezității este rezistența la insulină, hormonul produs de pancreas)
-
GuÈ™a endemică (creÈ™terea în volum a glandei tiroide, ca urmare a carenÈ›ei de iod È™i/sau de hormoni tiroidieni)
-
hipotiroidia (producția insuficientă de hormoni tiroidieni)
-
Hipertiroidia (producÈ›ia în exces de hormoni tiroidieni)
-
Apariția unor tumori benigne la nivelul glandelor suprarenale (adenoame suprarenale)
-
Sindromul Cushing (expunerea la nivele crescute ale hormonului cortisol, ori de sursa naturală proprie prin producÈ›ie în exces, ori de sursa externă medicamentoasă)
-
Boala Cushing (cauzată de o tumoare benignă sau de o creÈ™tere în exces, hiperplazie, a glandei pituitare - cel mai adesea un adenom pituitar), cu creÈ™terea producÈ›iei neuro-hormonului ACTH (adeno-corticotrop)
-
Boala Addison (cauzată de producția insuficientă de cortisol de către glandele cortico-suprarenale; denumită și Hipocortosolism sau Insuficiență adrenală primară)
-
Apariția unei tumori benigne la nivelul glandei hipofize (adenom hipofizar)
-
Nanismul hipofizar (producția insuficientă a hormonului de creștere la copii)
-
Gigantismul hipofizar (producÈ›ia în exces a hormonului de creÈ™tere la copii)
-
Acromegalia (producÈ›ia în exces a hormonului de creÈ™tere la adulti)
Când sistemul imun are dezechilibre, mai ales în cadrul sistemului endocrin, apar disfuncÈ›ii severe ale glandelor endocrine. Și începe lupta cu:​
-
Boala Hashimoto (afectare autoimună a tiroidei, ce are consecințe Hipotiroidia)
-
Boala Basedow (afectare autoimună a tiroidei, ce are consecinÈ›e Hipertiroidia), însoÈ›ita adesea de Oftalmopatia Graves (afectare severă a globilor oculari în cadrul bolii Basedow)​
-
Alte tiroidite cronice, cu aspect ecografic de afectare autoimună a tiroidei, dar cu anticorpi de altă natură, câteodată ne-(re)cunoscuÈ›i de endocrinologi - Tiroidita cronica din Boala celiacă, Tiroidita cronică din sindroamele HLA B27, etc
​
Din ce cauze apar tulburările endocrine
O serie de factori de risc pregătesc terenul pentru viitoare dezechilibre endocrine. Sunt, ca în marea majoritate a bolilor cu care ne confruntăm, factori pe care stă în puterea noastră să îi evităm, dar È™i ”factori fatalitate”.
Iată lista scurtă: bifează singur ce este de ocolit și ce este de neocolit:
-
hipercolesterolemia*– valori mult peste normal ale nivelului de colesterol corelate cu moÈ™tenirea genetică (hipercolesterolemie familială) È™i/sau cu excesul de carbohidraÈ›i în alimentaÈ›ie, asociat cu sedentarismul
-
existenÈ›a unor tulburări endocrine în familie (diabet zaharat, hipertiroidie, hipo-tiroidism, tiroidită Hashimoto, boala Basedow-Graves, alte tiroidite autoimune, etc.)
-
traumatisme, infecții, leziuni serioase, intervenții chirurgicale, tumori ale unor glande
-
factori de mediu (carenÈ›a de iod, de exemplu, de care suferă – conform studiilor – 10% din populaÈ›ia României È™i care este implicată în apariÈ›ia hipotiroidismului ce duce, în timp, la gușă endemică)
-
dezechilibrul emoțional, stres acut sau cronic accentuat
Semne care trebuie să te pună pe gânduri
În funcÈ›ie de localizare (glanda/glandele cu probleme), simptomele variază. Dar, ca tablou general, dereglările de natură endocrină se anunță prin:
-
oboseală aparent nejustificată, stare de somnolență prelungită
-
insomnii repetate sau cronice
-
tulburări de tranzit intestinal (constipație adesea, sau opus, scaune dese si moi)
-
dezechilibre accelerate ale greutății, fără a fi schimbat stilul de viață (creÈ™tere sau scădere în greutate)
-
piele uscată
-
palpitații și stări de anxietate
-
senzaÈ›ie de sete/foame exagerate, în condiÈ›iile în care te alimentezi corect
-
tulburări de ciclu menstrual, fără o explicație medicală (fara cauză ginecologică diagnosticată)
-
infertilitate (fără alte cauze identificabile medical)
-
răguÈ™eală persistentă, senzaÈ›ia că ai un nod în gât, care nu te lasă să înghiÈ›i uÈ™or nici apa
-
probleme de respirație
-
hipertensiune arterială la vârstă tânără
-
conturarea tot mai fermă a unei guÈ™e la baza gâtului
-
probleme dermatologice: acnee apărută, după ce a fost depășită vârsta pubertății, în zone diferite – pe față, pe piept, pe spate, pe braÈ›e
-
modificări ale pielii din diferite zone – gât, axile, abdomen – se îngroașă È™i se pigmentează
-
pilozitate excesivă pe față și/sau pe corp
Schema de tratament "cui pe cui se scoate"
Pentru a È›ine sub control glandele endocrine È™i a preveni afecÈ›iunile hormonale, trebuie să È›ii legătura în mod constant cu medicul tău de familie: să mergi la consultaÈ›iile periodice È™i să îÈ›i faci analizele. Iar dacă este cazul, să faci È™i pasul următor: control la un medic specialist în endocrinologie È™i investigaÈ›ii specifice.
Din momentul în care este diagnosticat un dezechilibru hormonal, este pusă în funcÈ›iune schema de tratament. Care debutează, de regulă, cu administrarea de hormoni sintetici. În cazuri mai complicate, se apelează È™i la intervenÈ›ii chirurgicale sau radioterapie.
Nu dramatiza, dar nici nu te culca pe o ureche – ”lasă că trece!”. Când hormonii fac tumbe, poate fi ceva minor – cum se întâmplă de cele mai multe ori -, sau poate fi vorba despre o disfuncÈ›ie endocrină serioasă care, neidentificată È™i netratată, ajunge să îÈ›i pună viaÈ›a în pericol.
​
https://www.facebook.com/groups/tiroidaromania/permalink/2607890689262079/
​#TRANALIZE #TRAUTOIMUN #TRAIP
​
​
​
bottom of page