top of page

HIPOTIROIDISM: nou născuți, copii & adolescenti


În hipotiroidism, glanda tiroidă nu produce o cantitate suficientă de hormon tiroidian. Hipotiroidia este frecventă la copii și adolescenți și este tratabilă. La nou-născuți, lipsa de hormon tiroidian este gravă și este nevoie de tratament prompt. Hormonul tiroidian afectează aproape fiecare celulă din corp. Atunci când nu este suficient hormon tiroidian, procesele organismului încep să încetinească, creșterea fizică și mentală sunt foarte lente, oasele și nervi nu se vor dezvolta corect. Cu Hipotiroidia, arderile sunt lente, funcțiile corpului de bază - bătăile inimii, vorbirea - sunt lente. Copiii au lipsă de energie și probleme de concentrare. Celulele sunt chiar lente pentru a genera căldura corpului, care îi oferă copilului căldură și confort. Simptomele pot fi subtile și confundate cu alte probleme din viața normală sau a altor condiții de sănătate. Tratamentul ( de obicei, o pastila pe zi) controlează starea de bine. Tratamentul este disponibil prin intermediul specialiștilor din Endocrinologie.

Cauze

Hipotiroidismul poate fi prezent de la naștere (congenital) sau de a se dezvolta mai târziu (fie dobândit). Oferindu-i medicamentul copilului (doza corectă de hormon de înlocuire) este important pentru a preveni problemele de învățare, de a permite creșterea fizică normală și de a ajuta copilul sa se simtă bine. Uneori, deficiența tiroidei unui copil este ușoară și temporară (tranzitorie), ca urmare a unei expuneri în uter sau la iod. Cel mai adesea, medicamentul este utilizat pe tot parcursul vieții.

La copii, problema este de obicei modul în care glanda funcționează sau modul în care este împiedicată să producă hormoni tiroidieni pentru organism pentru a-i utiliza.

Hipotiroidismul nou-născuților

Hipotiroidismul congenital este tratabil, deși nou-născuți cu hipotiroidism netratat au risc pentru dizabilități intelectuale. Atunci când nou-născuți sunt diagnosticați, iar tratamentul începe în termen de câteva săptămâni de la naștere, creșterea și dezvoltarea sunt, de obicei, foarte normale. Unii copii vor avea în continuare probleme la școală și de vorbire. Luând medicamentul în fiecare zi protejează inteligența, creșterea normală, coordonarea și inima.

Cauze la nou-născuți

Câțiva copii se nasc fără glanda tiroidă sau doar cu una formată parțial. Câțiva au o parte sau întreaga tiroida la locul nepotrivit. La unii copii, celulele tiroidiene sau enzimele lor nu funcționează corect. Care sunt cauzele hipotiroidismului congenital la nou-născuți este de obicei diferit de hipotiroidismul care se declanșează mai târziu.

• Structura glandei tiroide : O cauză a tiroiditei congenitale este o glandă tiroidă formată anormal. Motivul pentru care acest lucru nu poate fi determinat. Glanda poate fi de dimensiuni normale.

• Funcția glandei tiroide: Uneori, hipotiroidismul congenital apare deoarece glanda tiroidă nu este capabilă de a produce hormon tiroidian. O eroare apare într-una dintre etape. Glanda mărită ce se numește guşă.

• Problemă la glanda pituitara: Rar, problema este că glanda pituitara nu face hormon de stimulare a tiroidei. O glandă pituitara deteriorata nu mai poate fi în măsură să instruiască tiroida, iar tiroida se poate opri din producție.

Diagnosticul la Nou-născuți

Toate statele cer ca nou-născuți să se testeze pentru hipotiroidism congenital. Testul măsoară de obicei, cantitatea de hormon tiroidian în sânge. Începând substituția hormonală în termen de câteva săptămâni de la naștere, face posibil ca un nou-născut cu hipotiroidism de a se dezvolta în mod normal, fără leziuni ale creierului și dizabilități intelectuale. Bebelușii cu hipotiroidism pot arăta perfect normal, așa că testul de screening este critic. În medie, într-un oraș, programul de screening al noilor-născuți identifică 60/ 70 de copii cu hipotiroidism congenital în fiecare an. Testul inițial, necesită o înțepătură în călcâi pentru a obține testul de sânge - se face copilului după patru sau cinci zile de la naștere (șapte zile cel târziu în cazul în care copilul este prematur, născut la domiciliu sau critic bolnav). Cu ajutorul testului de screening este mult mai bine decât bazându-ne pe simptome și semne, deoarece acestea sunt adesea ușoare și nu se observă până când creierul este deteriorat. Leziunile creierului nu poate fi inversate.

Unele simptome la nou-născuți:

• icter prelungit (piele gălbuie)

• strigăt răgușit

• inapetență hrănire săracă

• Constipație

• Somnoros

• Nu lovește cu piciorul viguros

• Limba neobișnuit de mare

De îndată ce pare ceva greșit (în testul de screening sau la copil), medicul pediatru trebuie să prezinte familia unui endocrinolog pediatru. O a doua picătură de sânge trebuie să fie testată. După doua teste pozitive, hipotiroidismul este diagnosticat. Chiar și după primele teste de screening normale, sugari trebuie să apeleze la servicii medicale lunare, deoarece tulburarea se poate dezvolta după naștere.

Tratamentul pentru nou-născuți

Endocrinologul stabilește doza inițială de substituție hormonală. Uneori, semnele și simptomele nu sunt observate timp de câteva săptămâni, dar tratamentul trebuie să înceapă în termen de săptămâni de la naștere, pentru a preveni dizabilități intelectuale și leziunile creierului. Lăsată netratată, condiția tiroidiană duce la o coordonare slabă, tremurături și probleme psihologice. Înlocuirea cu hormonul adecvat este important pentru a preveni întârzierile de învățare și de creștere lentă.

• Hormoni tiroidieni de înlocuire: Tratamentul este, de obicei, doar un comprimat de levotiroxină zilnic, luat în jurul aceleași ore. Tableta poate fi zdrobită și amestecată cu lichid, dar nu în formule care conțin soia sau fier. Pe măsură ce copilul crește, doza este crescută. Copiii mai mari, pur și simplu mesteca sau înghit comprimatul.

• Teste de sânge: Un copil cu hipotiroidism congenital trebuie sa aibă un test de tiroida la fiecare două până la trei luni în primul an.

Hipotiroidismul tranzitoriu

Uneori, starea dispare la câteva săptămâni după naștere. Uneori, nu există nici o dovada de hipotiroidism, după doi sau trei ani. Cea mai sigură abordare este de a lua hormonul de înlocuire din momentul crucial al dezvoltării creierului. Într-un punct sigur în viitor, medicul poate opri medicamentul timp de câteva săptămâni și de a reface analizele de sânge. Dacă nivelul hormonului este normal, copilul continuă fără medicamente. La această vârstă, un copil dacă mai are nevoie de hormon de înlocuire se poate administra medicamentul în continuare, fără să apară leziuni ale creierului în timpul pauzei. Pentru majoritatea copiilor, o pastila pe zi, este nevoie de-a lungul vieții.

Copii și adolescenți cu hipotiroidie

La copii și adolescenți (nu sugari), hipotiroidismul este cel mai adesea cauzat de o glandă tiroidă inflamata. Inflamația glandei (tiroidită) este de obicei cauzată de un atac autoimun sau o infecție virală.

Tiroidita Hashimoto

Numită tiroidita limfocitara cronică este o afecțiune autoimună. Asta înseamnă că sistemul imunitar al organismului atacă țesutul sănătos. Corpul produce anticorpi care distrug progresiv glanda tiroidă. Glanda devine inflamata cronic și, eventual, poate să nu reușească să facă suficient hormon tiroidian. Tiroidita Hashimoto este rară la sugari. Mamele cu tulburare se tem că copiii lor se vor naște cu ea, dar asta e puțin probabil.

Efecte

Hipotiroidismul afectează creșterea și dezvoltarea până la pubertate. Copilul crește încet și are mai puțină energie și apetit. Spre deosebire de o tulburare congenitală, cu condiția să nu se reducă permanent funcția mentală. Având o singură condiție autoimună face ca, copilul de a avea mai multe șanse de a dezvolta alte bolii autoimune. La copiii cu tiroidita Hashimoto, urmărim și alte boli autoimune, cum ar fi artrita, diabetul zaharat de tip 1, insuficiența suprarenală sau vitiligo.

Simptome

Cel mai evident simptom este că copilul s-a oprit din creștere. Rareori există alte simptome pentru a fi observate. Semnele și simptomele variază în funcție de vârsta copilului și cât de mult hormon tiroidian lipsește. Acestea pot fi ușoare, moderate sau severe. Aceleași simptome pot fi datorate altor cauze în corpul sau viața copilului. Tulburarea poate progresa ani de zile până când este diagnosticat și tratat.

Unele semne și simptome ale hipotiroidismului

Ce ai de remarcat la copii:

• Creștere pipernicita, creștere lentă, nici o creștere

• Dezvoltarea întârziată a dinților

• Intoleranța la rece; de multe ori se plânge de frig

Ce ai de remarcat la adolescenți:

• Creștere lentă, nici o creștere

• Intoleranță la rece; de multe ori se plânge de frig

• Oboseala, puțină energie

• Apetit scăzut

• Vorbire lentă

• Puls lent

• Timp de reacție mai lent (poate afecta șofatul )

• Depresie

• Pleoapele căzute

• Umflarea feței

• Voce răgușită

• Tiroida mărita (gușă)

• Constipație, scaune tari

• Crampe musculare, slăbiciune

• Crampe menstruale, mai multe perioade grele

• Piele uscată

• Păr uscat sau căderea părului (de exemplu, părți ale sprâncenelor)

• Creștere generalizată a părului pe corp - brațe, picioare, spate

• Pubertate întârziată

• Creștere în greutate moderată

• Performanță slabă la școală

Creștere în greutate

Unii părinți, dacă copilul are exces de greutate, trebuie să întrebe medicul de familie dacă există o problemă cu tiroida și trebuie să consulte un endocrinolog. Dr. Donald Zimmerman, șef al diviziei de Endocrinologie și profesor de Pediatrie de la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine „Un copil poate avea un exces de greutate la nivel de TSH mare (cum ar fi hipertiroidism). Un copil cu hipotiroidism poate fi ușor supraponderali, dar nu în mod semnificativ supraponderal sau obez”. Hipotiroidia încetinește metabolismul și nivelurile de activitate, iar copilul nu are apetit. Nivelul de TSH este peste normal la un copil cu exces de greutate, dar asta nu din cauza unei tiroide ci din cauză că substituția hormonală nu îl ajută. Atunci când cineva are o grăsime corporală majoră, înseamnă producere de leptina, care stimulează organismul pentru a mări TSH-ul. Un nivel moderat ridicat de TSH poate fi un efect, nu cauza, de a fi supraponderal.

Diagnostic

Deoarece semnele și simptomele pot fi subtile, endocrinologul pediatru va fi foarte amănunțit la vizita inițială. Medicul primește istoricul medical, face un examen și decide dacă este nevoie de un test de sânge.

• Istoricul și examenul fizic: Medicul primește istoria atentă a copilului și a familiei. Dacă membri familiei au avut o stare autoimună? Doctorul analizează gâtul, verifică cu atenție glanda tiroidă. Este umflat (un nod sau gușă)? Sunt acolo noduli? Semne si simptome care ar putea fi din cauza unei tulburări tiroidiene sunt notate și luate în considerare.

• Teste de sânge: Măsoară nivelurile de hormoni tiroidieni. Cantitatea de hormon de stimulare a tiroidei (TSH) și T4 liber (tiroxină liberă) în sânge sunt importante. Testarea pentru anticorpi antitiroidieni este adesea utilă.

Tratament

Pentru a aduce hipotiroidismul sub control, medicul prescrie un medicament zilnic. Medicamentul înlocuiește "T4", pe care organismul nu îl mai produce. Medicul consideră doza inițială corectă. Tratamentul continuă și este ajustată și monitorizată pe tot parcursul vieții.

• Înlocuire steroizilor, dacă este necesar: glanda suprarenală a unui copil cu Hashimotopoate fi , de asemenea, sub atacul sistemului imunitar si nu reușește să producă cortizol. Această insuficiență suprarenală este numită boala Addison. Noi facem un test de sânge asigurați-vă că organismul are suficient Cortizol înainte de înlocuirea hormonilor tiroidieni.

• Înlocuirea hormonilor tiroidieni: Copilul începe cu o doză mică de levotiroxină (înlocuitor sintetic pentru hormon tiroidian). Se crește doza lent și în timp. Tableta poate fi zdrobită și amestecată cu lichid, mestecată sau înghițită.

Copiii de același sex, vârstă și greutate au nevoie de doze diferite. Trebuie găsit nivelul "normal" al copilului. Această doză se modifică în funcție de înălțime și greutatea în schimbare a copilului. Doza potrivită elimină semnele și simptomele; restabilește rata de creștere la normal pentru vârsta copilului și menține nivelul sanguin al hormonului de stimulare a tiroidei în limite normale.

Înlocuind hormonul adecvat este important pentru a preveni întârzierile de învățare și de creștere lentă. Este important pentru copil să ia medicamentul în fiecare zi.

Note de tratament

• Dureri de cap: Fi atent la durerile de cap; acestea sunt semne că există prea mult lichid spinal, iar doza trebuie să fie redusă .

• Performanța la școală: În cazul în care înlocuirea hormonului este prea rapid, copilul poate avea probleme de atenție la școală, iar doza trebuie să fie redusă.

• Simptomele trebuie să dispară: Foarte rar, o afecțiune autoimună care nu este cauzată de hipotiroidism și tiroidă substituția hormonală nu este soluția . În cazul în care sunteți îngrijorat de faptul că simptomele copilului nu trec, spuneți-i medicului dumneavoastră.

Verificări & analize de sânge

Îngrijirea copilului tău este în curs de desfășurare și include teste de sânge pentru a te asigura că doza de hormon tiroidian este adecvată. Verifică menținerea planul de îngrijire pe drumul cel bun odată cu creșterea copilului. Hipotiroidismul poate duce la anemie, temperatura scăzută a corpului și insuficiență cardiacă dacă nu este tratată. Cu hipotiroidism, nou-născuții care nu primesc tratament în timp util cresc cu handicap mintal.

De obicei, tratamentul este un comprimat pe zi de hormon tiroidian. La vizitele la medic, se verifică modul în care copilul se dezvoltă și crește, modul în care judeca și în funcție de acestea se fac ajustări ale dozelor. Simptomele ar trebui să dispară. Efectele grave ale hormonului tiroidian scăzut ar trebui să se îmbunătățească.

Îngrijirea copilului

Medicul și familia este o resursă excelentă.

Surse traduse :

• Asociația Americană de Tiroidă

• Endocrine nationale & Boli Metabolice Serviciul de Informații

• Illinois Departamentul de Sanatate Publica

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page