Sfaturi dr. Rareș Simu
Dr. Rareș Simu în "Formula As", nr.1014 din 2012 :
" Vaccinarea excesivă și asocierea mai multor tipuri de vaccinuri în acelasi timp sau într-un interval scurt de timp reprezintă un factor favorizant important. Am avut o pacienta la care boala s-a declanșat după ce a facut o călătorie într-o țară exotică.
Pentru a putea calatori în acea țară, a fost nevoită să facă mai multe vaccinuri. Pacienta mi-a relatat ca peste 80% din membrii grupului care au participat la calatorie s-au confruntat apoi cu probleme similare. Stresul acut și stresul cronic sunt alți factori favorizanți ai bolii. Traumele emoționale majore sau repetate se încadrează în aceeași categorie. Din experiența medicală, am observat că la multe paciente boala s-a declanșat după naștere. Există și infecții virale care pot interveni în apariţia acestei boli (virusul Epstein-Barr, Citomegalovirusul, chiar si virusurile hepatitice B sau C).
Făcând parte din aceasta categorie a bolilor imune este destul de neplăcută și severă și necesită foarte multă atenție o diagnosticare corecta și un tratament adecvat."
Diagnosticarea este destul de complicată dar dacă se efectuează un examen complet al tiroidei, nu doar palparea și imediat recomandarea de tratament hormonal atunci diagnosticarea devine mai ușoară, dr. Simu :
" În aceste condiții, există riscul să se treacă pe lângă diagnostic. De aceea, când tabloul clinic sugerează o problema tiroidiană, trebuie efectuate întotdeauna investigații amănunțite. Asta presupune examinarea imagistica a tiroidei prin ecografie (cel puțin), dar și a organelor genitale interne (ovare, uter) și a glandelor mamare - în cazul femeilor. Fac aceasta precizare, pentru că în practica am observat frecvent asocierea tiroiditei Hashimoto cu mastopatia fibrochistica, fibromul uterin sau chisturile ovariene. Apoi, analizele de sânge pot releva prezenta autoanticorpilor - atât cei specifici tiroiditei (ATG, ATPO), cât și ai altor boli autoimune, cu care aceasta se pot asocia: boala Basedow Graves, lupus, sclerodermie, diabet zaharat, hepatita cronica și altele. De asemenea, trebuie efectuate dozări hormonale nu numai pentru tiroida, ci și pentru hipofiza, corticosuprarenale, gonade și paratiroida, pentru ca frecvent se poate întâlni și afectarea acestor glande - asa-numitele poliendocrinopatii autoimune.''
Ceea ce ne poate duce cu gândul că cineva suferă de acest tip de tiroida Hasimoto este faptul ca respectivul pacient are atât simptome de hipertiroida cât și de hipotiroida. Femeile sunt cele mai afectate de aceasta afecțiune iar tratamentul este compus din terapii alternative în care trebuie rezolvată problema sistemului imunitar, adica resetarea lui pentru un comportament normal cât și funcția tiroidiană.
Ca să reglați funcția tiroidiană ar trebui să luați suplimente cu iod: spirulina, tirozina, seleniul, ulei de primula, extract de sanziene. (Cu analize de deficiențe).
Cei care deja sunt pe tratamente hormonale să nu utilizeze suplimentele cu iod. Mai sunt și unele tratamente homeopate care trebuie numai sub directa supraveghere a unui medic de specialitate. Rezultatele, în raport de tratamentul homeopat, sunt destul de rapide, dar reamintesc - nu vă tratați după ureche ...tratamentele homeopate au dozaje și recomandări speciale.
Ceea ce pot face toți cei afectați de aceasta tiroida autoimuna este să-și schimbe modul de a se alimenta și să adopte o dieta care sa fie bogata în antioxidanți și acizi grași omega 3, sa țină cont și de recomandarile de dieta date de medicul homeopat. Trebuie renunțat la fumat, alcool, consum de produse de patiserie, faina alba, zahărul, uleiul, dulciurile ultra rafinate și lipsite de orice nutrient. Trebuie sa faceți mișcare, să faceți și câteva tratamente de psihoterapie ( declanșator al bolii poate fi și un soc emotional) care ne poate ajuta să trecem mai ușor peste anumite probleme si sa ne redresăm organismul."
Dr. Rares Simu