Studiu cu privire la deficienţa de vitamina D în cazul Hipotiroidismului
Am descoperit în PubMed un studiu prin care s-a cercetat dacă există o legătură între o deficienţă de vitamina D şi afecţiunile tiroidiene.
Au fost examinaţi în total 50 de pacienţi cu o afecţiune autoimună a glandei tiroide (Hashimoto sau Morbus Basedow), 42 de persoanele cu afecţiuni tiroidiene fără anticorpi, precum şi 98 de persoane sănătoase ca grup de control.
Au fost identificate cantităţi semnificativ mai reduse de vitamina D la pacienţii suferind de o afecţiune tiroidiană autoimună în comparaţie cu persoanele sănătoase:
În total, 63% dintre pacienţii suferind de afecţiuni ale glandei tiroide (92 de persoane) au fost diagnosticaţi cu o deficienţă de vitamina D în comparaţie cu o pondere de 30% din cadrul grupului de persoane sănătoase (98 de persoane).
Insuficienţa de vitamina D a fost asociată cu anticorpii existenţi la cei 50 de pacienţi cu afecţiune tiroidiană autoimună (cu anticorpi relevanţi):
72% au prezentat o deficienţă de vitamina D în comparaţie cu 52% din totalul de persoane cu afecţiuni tiroidiene care nu dispuneau de anticorpi.
A fost evidenţiată o legătura mai clară în cazul pacienţilor cu Hashimoto:
79% dintre pacienţii suferind de Hashimoto prezentau o deficienţă de vitamina D.
În cazul examinărilor efectuate cu privire la o legătura între o deficienţă de vitamina D şi nivelul TSH nu a fost posibilă evidenţierea de legături relevante din punct de vedere statistic.
Ca urmare a rezultatului studiilor, la final este formulată recomandarea de măsurare, ca test de rutină în cazul pacienţilor suferind de afecţiuni tiroidiene, în special la Hashimoto, a nivelului de vitamina D şi de administrare a preparatelor pe bază de vitamina D.
În ciuda denumirii sale, vitamina D nu reprezintă o vitamină, ci un hormon secosteroid important pentru homeostaza osaturii şi a mineralelor. În mod suplimentar, vitamina D dispune de proprietăţi de reglare a sistemului imunitar şi de inhibare a infecţiilor.
O deficienţă de vitamina D a devenit în rândul populaţiei actuale o problemă frecventă, iar această situaţie a condus la o creştere a incidenţei afecţiunilor cardiovasculare, a bolilor infecţioase şi a cancerului.
Administrarea de suplimente pe bază de vitamina D pare să reducă frecvenţa acestor afecţiuni, precum şi să scadă rata generală de mortalitate.
O deficienţă de vitamina D a fost asociată şi cu creşterea incidenţei altor afecţiuni autoimune, precum Diabetes Mellitus de tip 1, artrita reumatică şi lupus eritematos sistemic (SLE).
Şi cu privire la distribuţia geografică a sclerozei multiple a fost evidenţiată o corelare (interacţiune) între concentraţia de vitamina D şi regiunile cu vreme însorită.
Sursa: http://natuerliche-schilddruesenhormone.com/RO/index.php/2017/02/20/vitamin-d-hashimoto/