Ziua Mondială a Tiroidei 25.05
Ziua Mondială a Tiroidei - Thyroid Awareness Day Anual, pe data de 25 mai este marcată Ziua Internaţională a Tiroidei, iar perioada 23-29 mai este dedicată acestui eveniment - Săptămîna Internațională a Tiroidei. Campania din anul acesta este numită “Catching the butterflies: Spotting the symptoms of thyroid disorders in children” - " Prinderea fluturașilor: Depistarea simptomelor afecțiunilor tiroidiene la copii." Scopul campaniei din acest an este de a crește gradul de conștientizare cu privire la afecțiunile tiroidiene, în special asupra hiperactivității (hipertiroidism) și hipoactivității glandei tiroide (hipotiroidism) la copii și să încurajeze părinții să efectueze controale la specialiști, în cazul apariției simptomelor suspecte. Unii copii se nasc cu probleme la nivel de glanda tiroidă și testarea la naștere este foarte importantă. În comparație cu afecțiunile tiroidiene la adulți, la copii acestea sunt diagnosticate mai rar și este important ca părinții să poată identifica semnele și simptomele acestor patologii. Testarea este simplă și copiii beneficiază de diagnostic precoce și tratament. Pentru a ajuta părinții și copiii, simptomele au fost asociate cu cele două tipuri principale de afectiuni ale tiroidei, hipotiroidismul și hipertiroidismul. De aceea anul acesta au fost creați doi fluturași, fiecare cu o personalitate diferită, care reflectă starea pe care o reprezintă.
* Hipo (prescurtarea de la hipotiroidism) și Hyper (prescurtarea de la hipertiroidism). Hipo este un fluture albastru, care prezintă simptome de hipotiroidism, se mișcă mai încet, și, în comparație cu prietenii săi, nu crește la fel de repede.
* Fluturele Hipo este adesea obosit și, uneori, prea lent.
* Hiper este un fluture roz, slab, prea activ și nervos, reflectând simptomele hipertiroidismului. Fluture Hiper este irascibil și plîngăcios.
Președintele Thyroid Federation International (TFI) încurajează părinții să se adreseze la specialist în cazul suspectării patologiei glandei tiroide la copii. În cazul nediagnosticării și netratării dezechilibrelor hormonilor tiroidieni, acestea pot avea un efect negativ asupra dezvoltarii creierului la copilul creștererii, performanțelor școlare, perioadei de pubertate, metabolismului și stării generale. În majoritatea cazurilor, dereglările glandei tiroidiene pot fi gestionate cu succes și, cu un tratament adecvat, simptomele pot fi ținute sub control și copilul poate să ducă un mod de viață normal sănătos. Sursa - http://thyroidweek.org/