top of page

NUTRIENȚII și suport în funcția tiroidiană

》Iod

Organismul are nevoie de iod pentru a produce hormon tiroidian. La sfârșitul anilor 1990, 32 de țări europene erau încă afectate de deficitul de iod. În 2007, OMS a estimat că peste 30% din populația lumii (2 miliarde de persoane) are un aport insuficient de iod măsurat prin iodul urinar sub 100 μg/L. Sarea iodată s-a dovedit a fi eficientă în prevenirea deficienței de iod. Compania Morton Salt a început să vândă sare iodată în Statele Unite în 1924. Hipotiroidism la fetus, hipotiroidism congenital sau cretinism sunt frecvent cauzate de deficiența de iod. În țările industrializate, incidența este de aproximativ 1 caz la 4500 de născuți. Cu toate acestea, incidența cretinismului poate crește până la 1 caz la 20 de născuți în zone cu deficit de iod. Prin urmare, deficitul de iod rămâne una dintre cauzele principale ale retardului mintal. În timpul sarcinii, producția T4 se dublează, provocând creșteri ale cerințelor zilnice de iod. Femeile însărcinate cu deficit de Iod nu pot produce hormoni tiroidieni, necesari pentru dezvoltarea neurologică corespunzătoare a copiilor în creștere și sunt la un risc ridicat de a da naștere la copii cu tulburari cognitive și de învățare întârziată. Chiar și deficiența moderată de iod la femeia gravidă poate scădea IQ-ul copilului său de la 8 la 16 puncte. Persoanele care evită sarea iodată sau aderă la o dietă cu conținut redus de sare pot deveni deficitare de iod. Vegetarienii sunt, de asemenea, expuși riscului de a dezvolta deficit de iod, mai ales dacă consumă alimente crescute în sol cu ioduri joase. Veganii care evită fructele de mare sunt, de asemenea, cu risc mai mare. Dietele în iod scăzut sunt asociate cu hipotiroidism. Acest lucru este susținut de studii care au evidențiat testele de urină. De asemenea, aportul ridicat de iod crește riscul de tiroidită Hashimoto. Iodul sau alimentele bogate în iod, cum ar fi algele marine, sunt considerate utile în tratarea hipotiroidismului, dar acest lucru este probabil valabil doar pentru persoanele care prezintă deficit de iod. Nivelul superior de admisie (UL) de iod pentru adulți este de 1,1 mg pe zi. Totuși, ingestia de iod peste această cantitate este, în general, bine tolerată. Cantitatea de iod suplimentar necesară pentru un individ variază în funcție de factorii menționați anterior. Este important să se testeze funcția tiroidiană atunci când se completează cu iod deoarece atât aportul scăzut, cât și în exces pot contribui la disfuncția tiroidiană. 》Seleniu

După Iod, Seleniul este probabil cel mai important mineral care afectează funcția tiroidiană. Tiroida conține mai mult Seleniu în greutate decât orice alt organ. Seleniul este o componentă necesară a enzimelor care elimină moleculele de Iod din T4 transformându-l în T3; fără Seleniu nu ar exista nici o activare a hormonului tiroidian. Atunci când pacienții care suferă de diferite forme de condiție tiroidiană au fost testați pentru nivelurile de seleniu, toți au fost găsiți deficitari față de persoanele sănătoase normale. Unii cercetători sugerează că suplimentarea cu Seleniu va îmbunătăți conversia T4 în T3. Seleniul joacă, de asemenea, un rol în protejarea glandei tiroide. Celulele tiroidiene generează peroxid de hidrogen și îl folosesc pentru a face hormonul tiroidian. Seleniul protejează glanda tiroidă de daunele oxidative cauzate de aceste reacții. Fără Seleniu adecvat, nivelurile ridicate de Iod conduc la distrugerea celulelor glandei tiroide. Persoanele care locuiesc în zone cu conținut scăzut de seleniu în sol sunt mai susceptibile de a dezvolta boala Hashimoto. Acest lucru se poate datora faptului o deficiența de seleniu face ca enzima Glutation peroxidaza mai puțin eficace. Suplimentarea cu seleniu, a fost sugerat pentru tratarea bolii Hashimoto. Într-un studiu controlat placebo, publicat în 2002, cercetătorii din Germania au raportat un experiment în care au administrat zilnic 200 mcg de seleniți de sodiu la pacienții cu boală Hashimoto și cu niveluri ridicate de anticorpi anti-tiroidieni. După trei luni, nivelurile de anticorpi ai peroxidazei tiroidiene ale pacienților care au luat Seleniu au scăzut cu 66,4% în comparație cu valorile lor înainte de tratament, iar nivelurile de Anticorpi au revenit la normal la nouă dintre pacienții tratați cu Seleniu. 126 de cercetători austrieci au raportat în 2008 că nu au reușit să reproducă rezultatele studiului anterior, atunci când au limitat populația de studiu la cei cu niveluri ridicate de ATPO. Ei sugerează că suplimentarea cu seleniu ar putea avea un beneficiu mai mare pentru pacienții cu activitate și boală mai veche. Deficitul de seleniu este, de asemenea, obișnuit în boala Celiacă, iar acest lucru poate fi legat de creșterea frecvenței problemelor tiroidiene cu boala celiacă. În timpul unei infecții severe sau prelungite, concentrațiile sanguine de seleniu, T4, T3 și TSH scad, iar conversia T4 în T3 încetinește, determinând o stare hipotiroidă. Deoarece enzimele care modereaza această conversie necesită Seleniu, s-a emis ipoteza că suplimentarea de seleniu ar putea preveni această scădere de T3 în timpul bolii. Furnizarea de seleniu suplimentar poate scădea mortalitatea la infecție, dar nu normalizează nivelul hormonilor tiroidieni. Se pare că suprimarea T3 în timpul bolii este mediată de citokine, în special interleukina-6 (IL-6). Se poate întâmpla ca IL-6 și a altor citokine, generate de infecție, producția limită de seleniu-enzime interfera cu producerea de hormoni. 》 Zinc.

Zincul poate fi util la pacienții cu T3 scăzut și poate contribui la conversia T4 în T3. În studiile pe animale, deficitul de zinc a redus concentrația de T3 și concentrația liberă de T4 cu aproximativ 30%. Nivelurile T4 totale nu au fost afectate de deficitul de zinc. Într - un grup de pacienți cu niveluri scăzute de T3 liber și T4 normal, dar crescut RT3 și ușor până la moderat în deficit de Zn, luând suplimente de zinc timp de 12 luni, a normalizat T3 în ser și nivelul total T3, a scăzut RT3 și s-a normalizat nivelul de TSH. Pe de altă parte, ca și Iodul, prea mult zinc poate suprima funcția tiroidiană. Dozele foarte mari de Zinc interferează cu absorbția Cuprului și pot duce la deficiență de cupru gravă și potențial letală. Astfel, se recomandă să se ia Cupru când se completează cu Zinc. 》 Fier.

Deficitul de fier împiedică producerea hormonilor tiroidieni prin reducerea activității enzimei peroxidază în tiroidă. Într-un studiu, 15,7% dintre femeile cu hipotiroidism subclinic au fost deficitare în fier, comparativ cu doar 9,8% din grupul sănătos. Anemia cu deficit de fier scade, iar suplimentele de fier îmbunătățesc efectele benefice ale suplimentelor de Iod. Tratarea pacienților hipotiroidieni cu levotiroxină (T4) împreună cu Fier îmbunătățește anemia de deficit de fier mai mult decât tratamentul cu fier în monoterapie. 》Cupru.

Un studiu din august 2010 a arătat că, Cuprul este important pentru dezvoltarea normală a creierului, iar deficiența acestuia lasă hipotalamusul să nu poată regla eficient hormonul tiroidian. Un studiu pe femele șobolanii gravide și cu deficit de cupru au dat naștere la șobolani ce produc 48% mai puțin T3 decât cei născuți din mame sănătoase. 》 Vitamina E.

Vitamina E poate reduce stresul oxidativ cauzat de hipotiroidism. Într-un studiu pe animale, s-a demonstrat că vitamina E protejează de oxidarea crescută și deteriorarea celulelor tiroidiene. Într-un alt studiu, vitamina E a redus cantitatea de replică a celulelor tiroidiene la animalele cu hipotiroidism indus. 》 Vitamina D.

Deficitul de vitamina D poate crește riscul de boală tiroidiană autoimună. Când a fost ajustat pe vârstă, prezența anticorpilor tiroidieni a fost corelată invers cu nivelurile de vitamină D într-un grup de 642 de participanți (244 bărbați și 398 de femei) din New Delhi, India. În plus, alte dovezi sugerează că deficitul de vitamina D este mai frecvent în rândul persoanelor cu cancer tiroidian sau noduli tiroidieni, comparativ cu populația generală. Având în vedere numeroasele beneficii ale vitaminei D adecvate, are sens să se completeze, dacă este necesar. 》 Vitamina B12.

Pacienții cu Hipotiroidism sunt deseori deficienți în vitamina B12. În 2008, medicii pakistanezi au raportat că din 116 pacienți hipotiroidici testați pentru vitamina B12, aproximativ 40% au fost deficitari. Nu este clar ce legătura este între deficitul de vitamina B12 și funcția tiroidiană scăzută, nici în cazul în care funcția tiroidiană se va îmbunătăți cu suplimentarea de B12. Dar, din moment ce nivelul de vitamina B12 provoacă daune neurologice grave, ar trebui să fie testați toți pacienții cu Hipotiroidism. 》 DHEA și Pregnenolone.

Cercetătorii japonezi au raportat că, concentrațiile de DHEA, sulfat de DHEA și sulfate de pregnenolon sunt semnificativ mai scăzute la pacienții hipotiroidieni comparativ cu cei sănătoși în funcție de vârstă și sex. 》 Turmeric ( Curcuma longa ).

Un studiu din 2002, folosit pe șobolani, a constatat că tratamentul cu extract de curcumă a redus impactul hipotiroidismului indus chimic în ceea ce privește greutatea tiroidiană, T4, T3 și nivelurile de colesterol.Rezultatele unui studiu similar asupra șobolanilor tratați cu vitamina E și curcumin, o componentă găsită în turmeric, a aratat ca tratamentul impiedică o scadere a temperaturii corpului bazale și protejează ficatul. 》 Rhodiola rosea.

Având în vedere faptul că stresul poate influența statutul tiroidei, poate fi benefic pentru unele persoane care suferă de hipotiroidism să ia în considerare ierburi adaptogene precum Rhodiola. Plantele adaptogene susțin glandele suprarenale și pot îmbunătăți răspunsul organismului la stres. 》 Extract de Ashwagandha.

Ashwagandha ( Withania somnifera) , denumită și cireș de iarnă sau ginseng indian, este una dintre cele mai importante plante din medicina tradițională ayurvedică. Extractele de ashwagandha au fost folosite de secole în sistemul ayurvedic ca un adapogen pentru a atenua stresul fizic și mental. Extrasele de ashwagandha au fost preparate din frunze, fructe de padure și rădăcini ale plantei. Printre compușii chimici importanți găsiți în ashwagandha sunt oligozaharidele și glicozidele cuanolid. Cercetatorii care studiaza efectele extractului de ashwagandha asupra tulburarii bipolare au colectat de asemenea date despre funcția tiroidiana. În acest studiu, 3 persoane au fost tratate timp de opt săptămâni cu 500 mg pe zi de extract ashwagandha standardizat. Cele trei au înregistrat scăderi ale hormonului de stimulare a tiroidei TSH, indicând o îmbunătățire a funcției tiroidiene, iar nivelurile de T4 a crescut cu 7-24% comparativ cu valorile inițiale ale pacienților tratați cu ashwagandha. Într-un studiu pe rozătoare, extractul de rădăcină de ashwagandha a ridicat nivelurile sanguine ale ambelor forme biologic active ale hormonului tiroidian, T3 și T4. După 20 de zile de extract de rădăcină de ashwagandha, nivelurile de T3 au crescut cu 18%, iar nivelurile T4 au crescut cu 111%. 》 Extract de ginseng coreean.

Ginsengul coreean ( Panax ginseng, familia Araliaceae) este o plantă perenă nativă din Asia și America de Nord, care face parte integrantă din medicina tradițională asiatică. Acesta este folosit de mii de ani și a demonstrat, în studiile clinice, pe diabet, boală pulmonară, oboseală, îmbunătățirea funcției imunitare și alte condiții. Ginsengul coreean conține o gamă largă de componente bioactive, incluzând cel puțin 112 saponine, dintre care majoritatea sunt glicozide ale agliconei triterpenoide. Clasa saponinelor numite ginsenoside au primit un mare interes de cercetare și sunt considerate a fi printre cei mai importanți compuși bioactivi ai ginsengului coreean. Într-un studiu controlat cu placebo, la 54 de adulți cu insuficiență cardiacă congestivă și niveluri anormal de scăzute de T3 și T4, administrarea de extract de ginseng intravenos a determinat creșterea nivelurilor de T3 și T4, precum și scăderea inactivității și a inhibitorului tri-iodotironinei inversor al hormonului tiroidian (rT3 ) la două săptămâni după perfuzii. Ginsengul coreean a fost de asemenea dovedit a ameliora simptomele de mâini și picioare reci, care pot fi un indicator al funcției hipotiroidiene. Mai exact, 80 de femei cu hipersensibilitate de rece a mâinilor și a picioarelor au primit zilnic 500 mg ginseng coreean pentru o perioadă de opt săptămâni; la sfârșitul studiului, subiecții au avut o temperatură a pielii substanțial mai ridicată atât în ​​mâini, cât și în picioare. A fost dezvoltat un extract de ginseng fermentat enzimatic, care asigură un metabolit ginsenosidic foarte biodisponibil, precum și o biodisponibilitate semnificativ îmbunătățită. În comparație cu ginsengul nefermentat, preparatul fermentat a avut ca rezultat o absorbție de 15,5 ori mai mare a acestui ginsenosid în 24 de ore, o concentrație maximă de 27 de ori mai mare în sânge și a atins acest vârf în aproximativ un sfert din timp (3,29 ore față de 12,04 ore). Mai multe studii au demonstrat că metaboliții ginsenosidului pot avea activitate biologică mai mare comparativ cu ginsenosidele nemetabolizate. Se crede că ginsenosidele nemetabolizate sunt puțin biodisponibile și că, consumul oral de ginsenoside nemetabolizate este metabolizat ineficient în acidul gastric și enzimele hepatice. 》 Extract de Guggul.

Guggul este rășina din arborele de smirnă mukul ( Commiphora mukul sau Commiphora wightii ). Guggul a fost utilizat în medicina tradițională ayurvedică pentru a trata tumorile, obezitatea, tulburările lipidice și alte afecțiuni. Se crede că guggulsteronii sunt cei mai importanți compuși bioactivi din extractul guggul. Un studiu de laborator a arătat că un extract de Commiphora mukul a crescut semnificativ absorbția de iod, absorbția de rășină T3, iodul legat de proteine ​​și nivelurile libere de T4 din țesutul tiroidian. Într-un studiu cu privire la rozătoare, șobolanii cărora li s-a administrat guggulsteron derivat din Commiphora mukul au prezentat o creștere a activității glandei tiroide, evidențiată de creșterea absorbției de iod și de îmbunătățirea funcției enzimelor tiroidiene. Un extract de Commiphora mukul a inversat hipotiroidismul indus experimental la șoareci. Acest efect pare să fi fost mediat prin creșterea producției de T3 și reducerea stresului oxidativ hepatic. 》 Vitamina A.

Vitamina A este una dintre cele patru vitamine solubile în grăsimi necesare pentru procesele celulare umane. Vitamina A se referă la familia de acizi retinoici înrudite structural, incluzând beta-caroten, retinol, retinal, esteri retinilici (inclusiv palmitat de retinil) și beta-caroten (provitamină). Vitamina A este importantă pentru funcția tiroidiană adecvată, iar deficitul de vitamina A este asociat cu disfuncția tiroidiană. Deficitul de vitamina A a demonstrat că are ca rezultat modificări structurale ale glandei tiroide la rozătoare și perturbă interacțiunea delicată și critică a axei hipofizice hipotalamice cu metabolismul hormonului tiroidian. În schimb, funcția inadecvată a tiroidei poate afecta conversia beta-carotenului în vitamina A activă biologic. Într-un studiu controlat, randomizat, de patru luni, femeile din perioada premenopauzei care au primit 25 000 UI pe zi de vitamina A ca palmitat de retinil au avut creșteri semnificative ale nivelului seric al T3 și scăderi ale concentrațiilor plasmatice TSH, rezultă că s-ar putea reduce riscul de hipotiroidism subclinic.

Testați-vă deficiențele minerale odată cu analizele Glandei Tiroide.

Sursa: http://www.lifeextension.com/Protocols/Metabolic-Health/Thyroid-Regulation/Page-refs

Traducerea: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page