SPIRULINA
Foto: Pinterest
Spirulina este o algă de apă dulce, verde închis care crește pe suprafața lacurilor. Nu este o algă marină. Mulți medici, oameni de știință și experți în nutriție consideră că este unul dintre cele mai puternice super-alimente din lume! Numele "Spirulina" provine dintr-un cuvânt latin care înseamnă o spirală minusculă, este microscopică, în formă de spirală este un gen al cianobacteriilor care sunt clasificate ca bacterii. Chiar dacă este o singură celulă atingând dimensiuni de 0,5 milimetri în lungime, pot face ca unele celule de spirulina individuale să fie vizibile cu ochiul liber. Există mai multe specii de spirulină. Cele mai frecvent utilizate în suplimentele nutritive sunt Spirulina platensis și Spirulina maxima.
Spirulina a fost și este pe planetă de peste 3 miliarde de ani. Ea încă crește sălbatic și abundent în lacurile foarte alcaline din întreaga lume, bogate în minerale, în mare măsură fără poluare. Cu toate acestea, bazinele de apă dulce și lacurile unde crește spirulina sunt în mod special mai alcaline, în intervalul de pH de la 8 la 11, decât lacurile obișnuite și nu pot suporta alte forme de microorganisme. Această apă este prea sărată (până la pH 11) pentru a susține pește, a se folosi pentru cultivarea culturilor terestre sau pentru a bea. Dar este perfect pentru cultivarea Spirulinei. Spirulina se dezvoltă în ape foarte calde de la 32 la 45°C și chiar a supraviețuit la temperaturi de 60°C. În această stare inactivă, bacteria natural albastră-verde transformă un alb maturat și dezvoltă o aromă dulce, structura sa de proteine de 71% fiind transformată în zaharuri polizaharidice de la căldură. De fapt, cu cât devine mai fierbinte cu atât mai mult se concentrează sărurile minerale pe măsură ce apa se evaporă, Spirulina crește mai rapid și mai prolific. În mod ironic și semnificativ, cea mai fertilă vale a lacurilor cu creștere puternică a Spirulinei se află în Africa. În Africa de Est, Marea Valea Riftului începe în Etiopia și rulează pe verticală prin deșerturile pe sute de mile care leagă Etiopia, Kenya, Tanzania și Botswana.
Istoria Spirulinei Spirulina a fost considerată o sursă de hrană pentru aztecii din secolul al XVI-lea din Mexic, deoarece recolta din Lacul Texcoco și vânzarea ca prăjituri este descrisă de unul dintre soldații lui Cortés. Aztecii i-au numit Tecuitlatl, ceea ce înseamnă excrementele pietrei. Spirulina a fost găsită din abundență în lac de către cercetătorii francezi în anii 1960, dar nu există nicio referire la folosirea ei ca sursă alimentară de zi cu zi, decât după secolul al XVI-lea. Spirulina are, de asemenea, o istorie și mai lungă în Ciad, încă din Imperiul Kanem din secolul al IX-lea. Are încă uz zilnic și astăzi, uscată în prăjituri numite "Dihe" sau "Die", sau pentru a face supă pentru mese și, în plus, vândute pe piețe. Spirulina este recoltată din lacuri și iazuri mici din jurul lacului Chad. Astăzi Spirulina este consumată de milioane de oameni din întreaga lume și descoperă o mulțime de beneficii pentru sănătate, în afară de valoarea nutritivă a acesteia.
Spirulina nu a intrat în producția comercială până în anii 1970, când o companie franceză a început prima fabrică de producție de spirulină pe scară largă. În câțiva ani, America și Japonia au început să producă propria lor spirulină.
Astăzi, aceste alge bogate în nutrienți sunt folosite în întreaga lume pentru a ajuta la tratarea bolilor și sunt discutate serios ca o sursă durabilă de hrană cu potențialul de a pune capăt foametei în lume. Spre deosebire de cele mai multe plante, care trebuie cultivate, Spirulina este un supraviețuitor, capabil să reziste la variații extreme de temperatură să neglijeze și să prospere.
Compoziție chimică Din 1970, Spirulina a fost analizată chimic. S-a dovedit a fi o excelenta sursă de proteine, vitamine și minerale.
》Proteine
Spirulina are o concentrație mare de proteine (60% -70% din greutatea sa uscată). Spirulina este utilă în nutriția umană, datorită calității și cantității ridicate de proteine. Valoarea nutritivă a unei proteine este legată de calitatea aminoacizilor, de coeficientul de digestibilitate, precum și de valoarea biologică a acesteia. Spirulina conține aminoacizi esențiali; cele mai ridicate valori sunt leucina (10,9% din totalul aminoacizilor), valina (7,5%) și izoleucina (6,8%). Denaturarea proteinei Spirulina este observată atunci când algele sunt încălzite la peste 67°C, la o soluție apoasă neutră. Interacțiunea regiunilor hidrofobe în timpul încălzirii și formarea legăturilor de hidrogen în timpul răcirii sunt factori de agregare și de gelificare ai proteinei Spirulina.
》Vitamine
Printre alimente, Spirulina are o concentrație relativ ridicată de provitamină A. O doză excesivă de b-caroten poate fi toxică, dar când b-carotenul este ingerat de la Spirulina sau de la o altă legume, este de obicei inofensiv deoarece organismul uman transformă în vitamina A cantitatea de care are nevoie. Spirulina este o sursă foarte bogată în vitamina B12 și acesta este motivul pentru care aceste Cianobacterii sunt de o mare valoare pentru persoanele care au nevoie de suplimente în tratamentul Anemiei Pernicioase.
》Lipidele
Spirulina conține 4-7% lipide. Spirulina are acizi grași esențiali: acid linoleic (LA) și acid g-linolenic (GLA). Acesta din urmă este susținut că are proprietăți medicinale și este necesar pentru sinteza acidului arahidonic și a prostaglandinei. GLA reduce lipoproteinele cu densitate scăzută, fiind de 170 ori mai eficace decât LA.
》Minerale
Fierul în unele suplimente nutritive nu este absorbit corespunzător. Fierul din Spirulina este cu 60% mai bine absorbit decât sulfatul feros și alte complemente. În consecință, ar putea reprezenta o sursă adecvată de fier la femeile gravide anemice.
》Carbohidrați Spirulina platensis conține aproximativ 13,6% carbohidrați; unele dintre acestea sunt glucoză, ramnoză, manoză, xiloză și galactoză. Spirulina nu are celuloză în peretele său celular, caracteristică care o face un aliment adecvat și important pentru persoanele cu probleme de absorbție intestinală slabă și pentru pacienții geriatrici. O nouă polizaharidă cu masă moleculară mare, cu activitate imunostimulatoare, a fost izolată de la Spirulina și se numește "Immulina". Această polizaharidă foarte solubilă în apă reprezintă între 0,5% și 2,0% (greutate / greutate) microalgie uscată.
》Conținutul de acizi nucleici Una dintre principalele preocupări legate de consumul de microorganisme este conținutul lor ridicat de acizi nucleici care pot cauza o boală, cum ar fi guta. Spirulina conține 2,2% -3,5% ARN și 0,6% -1% ADN, ceea ce reprezintă mai puțin de 5% din acești acizi, raportat la greutatea uscată. Aceste valori sunt mai mici decât cele ale altor microalge, precum Chlorella și Scenedesmus.
》Nutrienți Spirulina conține cea mai remarcabilă concentrație de nutrienți cunoscute în orice alimente, plante, cereale sau plante medicinale. Spirulina are cea mai mare cantitate de proteine care este peste 60% din toată proteina vegetală digerabilă. În special, spirulina este de 65 până la 71% proteină completă, cu toți aminoacizii esențiali în echilibru perfect. În comparație, carnea de vită este de numai 22% proteină. De asemenea, are cea mai mare concentrație de beta-caroten, vitamina B-12, minerale de fier și minerale și acidul gras esențial GLA esențial. Acestea fac cu siguranță Spirulina o alternativă incredibilă la alimente vitamine și minerale izolate. Spirulina este supraîncărcată cu fitonutrienți unici, cum ar fi fitocianina, polizaharidele și sulfolipidele, care nu numai sporesc sistemul imunitar, ci și reduc riscurile infecției, cancerului și bolile autoimune. Spirulina este bogată în antioxidanți carotenoizi naturali care promovează sănătatea celulară și reduc riscul de cancer. De asemenea, curăță clorofila care ajută la detoxificarea organismelor care sunt întotdeauna predispuse la poluare. Din punct de vedere științific, cea mai importantă dictare a metabolismului organismului nostru este de a susține sistemul nostru imunitar. Când sistemul nostru imunitar este stresat sau suferă, acesta se bazează pe energia metabolică a organismului nostru. Persoanele cu dezechilibru al sistemului imunitar simt de multe ori oboseala cronica si consumul redus de energie. Atât cercetarea științifică, cât și experiența a mii de consumatori indică faptul că Spirulina este o hrană imuno- regulatoar. Cantități mici pot ajuta la echilibrarea și stabilizarea sistemului imunitar, eliberând mai mult din energia noastră metabolică pentru vitalitate, vindecare și asimilare a nutrienților. Îmbunătățește procesul de comunicare celulară a organismului și, de asemenea, are capacitatea de a citi și repara ADN-ul, ca un fel de tonă celulară în sus. Acesta este motivul pentru persoanele care iau Spirulina de multe ori raportează că au mai multe niveluri de energie.
De Genene Tefera, DVM, Departamentul de Resurse Genetice Microbiene, Institutul pentru Conservarea Biodiversității - Addis Abeba, Etiopia, ianuarie 2009
Beneficiile de sănătate ale Spirulinei
Spirulina devine deseori clasificată eronat ca o plantă datorită proprietăților sale uimitoare de promovare a sănătății, dar este de fapt o bacterie, o alga albastră-verde care se găsește în lacuri și râuri de apă dulce. Este cel mai frecvent recunoscută ca fiind una dintre cele mai nutritive alimente din lume, deoarece oferă beneficii pentru sănătate practic fiecărui organ și funcției corporale. Unele dintre beneficiile Spirulinei pentru sănătate sunt: • Ajută la pierderea în greutate • Contracarea toxinelor în organism • Sprijinirea purificării ficatului • Creșterea vigilenței mentale • Reducerea colesterolului în sânge și a trigliceridelor în exces • Sprijină lupta împotriva infecțiilor virale • Tratarea bolilor de radiații • Creșterea capacității de a genera noi celule în sânge • Îmbunătățirea problemelor cu zahărul din sânge • Consolidarea sistemului nervos • Întărirea sistemului imunitar • Eliminarea metalelor toxice precum plumbul și mercurul din organism • Îmbunătățirea vindecarea ranilor
• Modulează răspunsul imun, Spirulina a fost mult timp onorată pentru capacitatea sa de a întări sistemul imunitar. Pentru că promovează în mod activ regenerarea celulară, ajută ranile să se vindece mai repede și face recuperarea de la boli să aibă loc mai repede. Spirulina fortifică sistemul imunitar, lăsând persoanei mai puțin probabil să experimenteze răceli, flus și alte boli contractibile.
• Ajută la menținerea sănătății ochilor,
Spirulina este un supliment excelent pentru cei care doresc să-și îmbunătățească sănătatea ochilor. Această alga albastră-verde este foarte bogată în vitamina A, iar această vitamină este deosebit de importantă pentru ochii sănătoși. Din acest motiv, consumarea mai multor morcovi a fost mult timp recomandată celor care doresc să-și îmbunătățească sănătatea ochilor, dar spirulina are de fapt de zece ori mai mult per gram de concentrație de vitamina A per gram de morcovi.
• Reduce inflamația și ușurează simptomele PMS, Spirulina este una dintre sursele principale de acid gama-linolenic (GLA), unul dintre cei mai puternici agenți antiinflamatori în natură. GLA este, de asemenea, deosebit de benefic pentru femei, deoarece poate ușura simptomele PMS. Gram pe gram, are de asemenea de 26 ori mai mult decât calciul din lapte, ceea ce îl face un supliment nutrițional excelent pentru femeile însărcinate.
• Ajută la îmbunătățirea sistemului digestiv, Spirulina facilitează trecerea deșeurilor prin sistemul digestiv, reducând astfel stresul asupra întregului sistem. De asemenea, promovează bacterii sănătoase în sistemul digestiv și contribuie la îmbunătățirea absorbției nutrienților alimentari.
• Ajută în mod natural Detoxul corpului Spirulina are o concentrație foarte mare de clorofil, unul dintre cei mai puternici agenți de detoxifiere ai naturii. S-a demonstrat că este eficient pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din sânge și se leagă de metale grele și de izotopi radioactivi, ceea ce îl face foarte benefic pentru cei care urmează terapie radioactivă.
Beneficiile descrise de dr. MERCOLA și dr. Axe
• Cum a ajutat Spirulina să salveze milioane de otrăviri cu arsenic
Cei mai mulți dintre noi au apă potabilă curată și sănătoasă. Din păcate, în unele țări, cum ar fi Bangladesh, este un lux. O mare parte din aprovizionarea cu apă din Bangladesh este încărcată cu arsen și până la mijlocul anilor 1990, puține lucruri se puteau face pentru a trata pacienții cu otrăvire cu arsenic și moarte . Cercetătorii din Bangladesh au efectuat un studiu de bază în spitale, trei luni, în care spirulina a fost administrată la 33 de pacienți, în timp ce 17 au primit doze placebo. 82 % dintre cei care au luat spirulina a aratat o îmbunătățire imensă.
• Un sistem imunitar, Impact și Suport Spirulina asupra Candida și SIDA
Conform unui studiu realizat de Departamentul de Aquatacultură din Taiwan, spirulina prezintă proprietăți semnificative de stimulare a imunității.
Să aruncăm o privire la ceea ce poate însemna această putere de stimulare a sistemului imunitar:
- Candida Dacă aveți o boală autoimună cum ar fi boala Crohn, sindromul de oboseală cronică, lupus sau fibromialgia, drojdia cronică Candida poate provoca și agrava simptomele. S-a arătat că Spirulina încurajează și sprijină dezvoltarea unei flori bacteriene sănătoase în intestin, care poate ajuta la menținerea supraviețuirii candidei sub control. - HIV și SIDA Medicamente cum ar fi AZT utilizate pentru a trata pacienții cu HIV și SIDA, pot cauza de fapt simptomele pe care ar trebui să le vindece. Cu toate acestea, s-a demonstrat că spirulina ajută la inactivarea virusului imunodeficienței umane asociat cu HIV și SIDA.
- Dacă suferiți de alergii sezoniere sau perene, nu sunteți singuri. Milioane de persoane sunt alergice la polen, praf, mucegai, mizerie, animalele de companie și o multitudine de alte contaminări din mediu, asigurând că producătorii de Kleenex vor rămâne mereu în afaceri.
Din păcate, mulți oameni care suferă de rinită alergică o tratează cu medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală (OTC), care fac deseori mai mult rău decât bine. Antihistaminicele sunt concepute pentru a vă suprima sistemul imunitar, ceea ce duce la scăderea rezistenței la boli și la dependența de medicament. Anumite medicamente pentru astm au fost legate de reacții adverse grave .
Aici se află metode naturale, cum ar fi utilizarea spirulinei. Potrivit unui studiu, pacienți tratați cu spirulină au raportat ameliorarea simptomelor asociate frecvent cu rinita alergică, cum ar fi scurgeri nazale și congestie, strănut și mâncărime, când li s-a administrat spirulină.
- Hipertensiunea arterială este o problemă gravă de sănătate care afectează astăzi milioane de oameni. Dacă aveți tensiune arterială crescută, aveți un risc crescut de atac de cord sau de accident vascular cerebral. Vestea bună este că, în urma unui plan de nutriție sănătos, obținerea unui exercițiu adecvat și aplicarea unor tehnici de modificare a stresului, cum ar fi tehnica libertății emoționale (EFT), vă poate ajuta să normalizați tensiunea arterială și să vă readuceți pe calea sănătății optime. Conform unui studiu realizat de Departamentul de Biochimie din Mexic, 4,5 grame de spirulină dat în fiecare zi a fost demonstrat de a regla tensiunii arteriale la femei și bărbați, vârsta cuprinsă între 18-65 ani, fără alte modificări dietetice făcute în timpul celor șase săptămâni de experiment.
- Sunteți pe un medicament de colesterol? Zeci de milioane de oameni iau zilnic medicamente care scad colesterolul și, potrivit "experților", ar trebui să le ia mai multe milioane, inclusiv copiii !
Medicamentele de statină sunt responsabile pentru o serie de efecte secundare nedorite și periculoase, printre care: Disfuncție sexuală Anemie Depresie imună Acidoză Pancreas sau disfuncție hepatică (inclusiv o creștere potențială a enzimelor hepatice)
Creșterea riscului de cancer Medicamentele de scădere a colesterolului au fost, de asemenea, legate de problemele musculare grave, cum ar fi polineuropatia (leziuni ale nervilor la nivelul mâinilor și picioarelor) și rabdomioliză (o afecțiune gravă a țesutului muscular degenerativ). Există chiar dovezi care sugerează că administrarea de statine poate crește riscul de a dezvolta boala lui Lou Gehrig.
Din fericire, există modalități naturale de scădere a colesterolului. Evitați fructoza și cerealele și obțineți un exercițiu adecvat, dar spirulina poate ajuta, de asemenea. Conform unui studiu realizat pe pacienți bărbați și femei în vârstă de varsta 60-87, cei care au avut 8gr. de spirulină pe zi, timp de 16 săptămâni consecutive, au aratat niveluri de colesterol mai mici decât cei care nu au primit.
- Cei cu anemie de siclemie sau defecte cardiace congenitale prezintă un risc mai mare pentru o afecțiune numită ischemie cerebrală, se referă la o lipsă de flux sanguin la creier, care cauzează lipsa de oxigen și poate duce la un accident vascular cerebral. Doar 10 secunde de flux sanguin întrerupt în creier poate cauza inconștiență și poate duce la consecințe grave asupra sănătății. Într-un studiu realizat la Institutul de Tehnologie Farmaceutică din India, s-a constatat că o doză de 180 mg\kg de spirulină a avut un efect protector asupra creierului și a sistemului nervos al șobolanilor expuși la cantități mari de radicali liberi, comparativ cu șobolanii care au luat spirulina înainte de experiment. Acest test de laborator arată efectul promițător al spirulinei asupra prevenirii accidentului vascular cerebral.
- Prima mea recomandare în reducerea riscului de cancer este de a elimina zahărul/ fructoza, cerealele și alimentele procesate din dieta. Aditivii cum ar fi zaharul hrănesc celulele canceroase și îi ajută să prospere. De asemenea, recomandăm o expunere sănătoasă la soare, care va crește nivelul de vitamina D naturală și va ajuta la reducerea riscului de cancer la jumătate!
Dar spirulina poate avea și avantaje potențiale aici. Conform unui studiu realizat în China, spirulina cu seleniu a inhibat creșterea celulelor cancerului de sân MCF-7.
Spirulina completează informațiile, dozajul, disponibilitatea produselor, efectele secundare și beneficiile pentru sănătate, revizuirea cercetării de către Dr. Ray Sahelian
》Diabetul
Un studiu arată că două grame pe zi îmbunătățesc profilul lipidic și proteinele glicate îmbunătățite în NIDDM.
》Protecția ficatului Alimente chimice. Decembrie 2013 . Efectul de protecție al Spirulina platensis îmbogățit în compuși fenolici împotriva hepatotoxicității induse de CCI4.
Spirulina (pulbere) Valoare nutritivă per 100 g Energie -1,213 kJ (290 kcal) Carbohidrați - 23,9 g Zaharuri - 3,1 g Fibre dietetice - 3,6 g Grăsimi - 7,72 g saturate - 2,65 g mononesaturate- 0,675 g polinesaturat - 2,08 g Proteină - 57,47 g triptofanul - 0,929 g Treonină -2,97 g izoleucină -3,209 g leucină - 4,947 g lizina - 3,025 g Metionină - 1,149 g cistina - 0,662 g fenilalanina - 2,777 g Tirozina - 2,584 g valină - 3,512 g Arginina - 4,147 g Histidină - 1,085 g Alanină - 4,515 g Acid aspartic - 5,793 g Acid glutamic - 8,386 g Glicina - 3,099 g Proline - 2,382 g Serina - 2,998 g
Vitamine / Cantitate % DV † Vitamina A echiv. beta caroten - 342 pg Tiamina (B 1 ) - 207% 2,38 mg Riboflavina (B 2 )- 306% 3,67 mg Niacin (B 3 ) - 85% 12,82 mg Acidul pantotenic (B 5 )- 70% 3,48 mg Vitamina B 6 - 28% 0,364 mg Folate (B 9 ) - 24% 94 pg Vitamina B 12 colină - 13% 66 mg Vitamina C - 12% 10,1 mg Vitamina D - 0% 0 UI Vitamina E - 33% 5 mg Vitamina K - 24% 25,5 pg
Minerale/ Cantitate % DV † Calciu - 12% 120 mg Fier - 219% 28,5 mg Magneziu - 55% 195 mg Mangan - 90% 1,9 mg Fosfor - 17% 118 mg Potasiu - 29% 1363 mg Sodiu - 70% 1048 mg Zinc - 21% 2 mg Alți constituenți Apă - 4,68 g
Cât de mult Iod este în Spirulina?
Vreau să vă aduc în atenție că Spirulina NU este o sursă foarte bună de iod.
Potrivit Departamentului de Sănătate și Servicii al Institutului Național de Sănătate, acestea este gramajul de iod pe care ar trebui să îl administrați zilnic:
Acum că știți cât de mult se recomandă, trebuie să știți cât de mult puteți obține de la spirulină. Cantitatea de iod din spirulina variază foarte mult, unele rapoarte sugerează că pot varia mii de micrograme pe porție. Aceasta este o problemă majoră, dar are de-a face cu multe lucruri. Unul dintre principalele motive este cultura, modul de producție sau producătorul. Ar fi bine dacă fiecare comerciant de spirulină ar avea un "conținut de iod" etichetat pe ambalaj.
Există un singur comerciant cu amănuntul pe care l-am găsit că menționează conținutul de iod. Și asta este Nutrex Hawaii. Spirulina Pacifica conține numai 15 ml de iod la fiecare servire de 3 g. Acest lucru ar însemna că veți obține doar 10% din doza zilnică de iod pe porție și este sigur pentru persoanele cu Hipotiroidism.
Concluzia este că spirulina nu este o sursă sigură de iod, există surse mult mai bune și mai fiabile de iod, iată o listă de la Institutele Naționale de Sănătate
Ca un supliment alimentar bogat în nutrienți, ecologic, Spirulina este investigată pentru a aborda siguranța alimentară și malnutriția și ca suport alimentar în zborurile pe distanțe lungi sau în misiunile lui Marte.
În 1974, Organizația Mondială a Sănătății a descris spirulina ca fiind "o hrană interesantă din mai multe motive, bogată în fier și proteine și poate fi administrată copiilor fără risc", considerând-o "o hrană foarte potrivită". În 2003, Organizația Națiunilor Unite a înființat instituția interguvernamentală pentru utilizarea micro-algelor spirulină împotriva malnutriției. La sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 90, atât NASA ( CELSS ), cât și Agenția Spațială Europeană ( MELiSSA) au propus spirulina ca fiind unul dintre principalele alimente care urmează să fie cultivate în timpul misiunilor spațiale pe termen lung.
EFECTE ADVERSE exprimate de alte site-uri
1. Înrăutăște fenilcetonuria
Fenilcetonuria este o tulburare dobândită genetic, în care pacientul nu poate metaboliza aminoacidul numit fenilalanină din cauza lipsei unei enzime numite fenilalanină hidroxilază. Pacientul prezintă simptome precum dezvoltarea întârziată, convulsiile, hiperactivitatea și dizabilitatea analitică. Din păcate, spirulina este o sursă bogată de fenilalanină. Consumul de spirulină agravează simptomele fenilcetonuriei.
2. Exacerbează simptomele bolilor autoimune
O boală autoimună se dezvoltă atunci când sistemul imun atacă țesuturile sănătoase din organism, provocând leziuni ale organelor și inflamații.
Artrita, astmul, parodontita, vitiligo, diabetul de tip 2, scleroza multiplă, psoriazisul și anemia pernicioasă sunt câteva exemple de boli autoimune.
Spirulina este, la urma urmei, un organism străin. Când îl consumați, corpul exagerează și amplifică activitatea sistemului imunitar. Aceasta exacerbează simptomele unei boli preexistente sau dă naștere unei inflamații severe.
3. Interfereaza cu actiunea altor medicamente Spirulina este un iritant pentru sistemul imunitar. Poate interfera cu medicamentele, în special cu imunosupresoarele.
4. Riscul de toxicitate din metal greu Anumite soiuri de spirulină care sunt produse în locuri fără condiții sunt adesea infestate cu urme semnificative de metale grele, cum ar fi mercurul, cadmiul, arsenicul și plumbul. Consumul prelungit de spirulină care provine de la astfel de surse nedeterminate duce la deteriorarea organelor vitale, cum ar fi rinichii și ficatul. În comparație cu adulții, copiii prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații datorate otrăvirii cu metale grele din spirulina contaminată. 5. Poate provoca tulburări renale Organismul nostru produce o cantitate semnificativă de amoniac, deoarece metabolizează proteina din spirulină, care devine convertită în uree. Acest lucru face ca presiunea excesivă asupra rinichilor să elimine o cantitate atât de mare de uree din sânge, rezultând în cele din urmă scăderea eficienței rinichilor și chiar insuficiența renală. Unii oameni au tendința de a dezvolta pietre la rinichi din cauza unor astfel de concentrații mari de uree în sistemul renal. 6. Declanșează edemul și fluctuația greutății corporale Spirulina este ambalată cu vitamine, proteine și minerale. Persoanele cu o funcție renală compromisă nu ar putea elimina componentele inutile din fluxul sanguin. Una dintre mineralele abundente găsite în spirulina este iodul. În timp ce, pe de o parte, este bine să luați iod prin spirulină, pe de altă parte, ar putea afecta glandele tiroide și paratiroidiene. Efectele sunt mai pronunțate la persoanele care suferă de hiperparatiroidism. Creșterea nutrienților excesivi, împreună cu iodul, în sânge duce la retenția fluidelor (edem) în membrele dumneavoastră, la dezechilibrul de absorbție a calciului, fosfatului și iodului și la creșterea bruscă în greutate sau pierdere în greutate, letargie și boli cardiovasculare. 7. Discomfort digestiv și greață
Consumul de spirulină poate duce la flatulență, provocând crampe abdominale, greață și anafilaxie - mai ales la persoanele care o consumă pentru prima dată. Soiurile de spirulină infestate cu contaminanți, cum ar fi microcistinele (toxinele produse de algele albastru-verzui), dau, de asemenea, tulburări gastrice grave cum ar fi deshidratarea acută și indigestia. 8. Poate provoca anxietate și boli motor neuronale (MND) Spirulina recoltată din surse sălbatice restricționate, cum ar fi lacurile, iazurile conțin tulpini toxice. Astfel de alge morfologic asemănătoare alb-verde produc produse chimice neurotoxice cum ar fi β-metilamino-L-alanina sau BMAA, care pot provoca tulburări neurodegenerative grave cum ar fi boala neuronului motor (MND), scleroza laterală amiotrofică (ALS), Alzheimer, Parkinson, demență, anxietate și nopți fără somn (insomnie). 9. Riscul pentru femeile gravide și cele care alăptează Siguranța spirulinei pentru femeile însărcinate și care alăptează nu este bine explorată. Prin urmare, se recomandă ca astfel de femei să evite consumul de spirulină sau să rămână sub supraveghere medicală strictă în timp ce face acest lucru. Sugarii și copiii trebuie să fie ținute departe de astfel de suplimente, deoarece acestea dezvoltă rapid alergii și reacții fatale. Pe scurt… Algele ca Spirulina sunt foarte benefice pentru corpul nostru în doza potrivită. Nu numai doza, ci și sursa de la care obții astfel de suplimente are și un efect semnificativ asupra sănătății tale. Este important să știți:
- compoziția biochimică (microbi coexistenți)
- producătorul, produsul, cultura - ce fel de evacuare ajunge în aceste ape dacă afluenții sunt tratați înainte de evacuare - sănătatea comunității locale - cum se face QC (controlul calității) al sursei Pentru a profita de beneficiile maxime dintr-un supliment nutritiv excelent, cum ar fi spirulina, trebuie să întrebați despre astfel de detalii pentru a evita efectele secundare enumerate mai sus. Chiar dacă Spirulina este în întregime naturală și, în general, este considerată o hrană sănătoasă, există unele contraindicații dacă aveți o alergie severă la fructe de mare sau iod, sau dacă sunteți gravidă sau alăptați sau aveți hipertiroidism.
Spirulina se vinde în capsule, tablete, pulberi și fulgi. Doza zilnică recomandată este de obicei între 3-5 grame. O sursă naturală găsiți aici: Spirulina
Amintiți-vă întotdeauna să vă informați medicul despre dozajul și modul în care corpul dumneavoastră reacționează la spirulină. În cazul în care observați oricare dintre simptomele pe care le-am discutat, vă abțineți de la administrarea spirulinei și vizitați imediat medicul.
Surse:
https://apogeespirulina.com/spirulina-magic-food/
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/07/01/spirulina-the-amazing-super-food-youve-never-heard-of.aspx
https://draxe.com/spirulina-benefits/
http://www.raysahelian.com/spirulina.html
https://www.nutrex-hawaii.com/blogs/learn/benefits-of-spirulina
https://www.sensualappealblog.com/what-is-spirulina
https://spirulinathegreat.com/get-iodine-naturally-best-organic-iodine-supplement
Traducerea: Echipa Tiroida România 🇷🇴