TIROIDA- abordare naturală
Ai primit diagnostic că ai probleme tiroidiene? Nu te speria, urmează acest Plan de detoxificare și de tratament al Tiroidei. Medicamentele în majoritatea cazurilor (în special Synthroid sau Euthyrox) nu afectează conversia T4 în T3 ceea ce înseamnă, mai pe înțelesul tuturor, că tiroida se va menține hipoactivă chiar dacă analizele indică valori hormonale normale de T3, T4 și TSH. Am înţeles că scopul principal într-o astfel de afecţiune este, ca în majoritatea cazurilor, întâi o schimbare a stilului de viață, o alcalinizare a organismului, o detoxifiere şi o reducere a procesului inflamator. Aşa că această "schemă de tratament" poate ajuta pe oricine care are probleme cu tiroidă şi nu numai. 1. Suplimentele (varianta ideală în cazul hipotiroidismului) Dimineaţa se poate începe : a) Ceai de salvie, fenicul, gălbenele sau urzică (cel mai bun antioxidant dintre ceaiuri) + lămâie (sau orice altă sursă de vitamina C) + o linguriţă de amestec (lăptişor de matcă, propolis, polen şi miere) – amestecul acesta este incredibil pentru organism, mai ales pentru femei, dar dacă nu puteţi să-l faceţi merge şi o lingură de miere.
b) Suc de legume: Morcov (pentru vitamina A), Sfeclă roşie (pentru proprietățile ei antiinflamatorii şi nu numai – frunza de sfeclă este în topul legumelor din punct de vedere al nutrienţilor continuți), Pătrunjel (cel mai ridicat conţinut de vitamina C) c) Muesli fără gluten + lapte vegetal sau de capra* (kefir) + o linguriţă pudră proteică de cânepă + fructe de pădure (opţional ca antioxidant) *Laptele de capră este singurul aliment de origine animală care în organism are o reacţie alcalină – ph 7 d) Shake din banane, avocado, goji, fructe de pădure, seminţe râşnite (in, cânepă, dovleac, susan) + apă sau de preferat lapte de cocos. Este ideal să se consume cocos (tăiat bucăți crud, apă de cocos, lapte, ulei) şi avocado cam de 2 ori pe săptămâna fiind nişte alimente complexe din punct de vedere nutrițional. • Legumele verzi ar trebui adăugate ca garnitură la orice fel de mâncare, pe cât posibil. • Turmericul (curcumă) este unul dintre cele mai puternice antiinflamatoare naturale şi de aceea ar trebui folosit ca și condiment în mâncare sau sub formă de ceai. ( laptele de turmeric iese foarte bun, ceaiul este destul de nasol la gust şi ar trebui pus foarte puţin turmeric). • Zeolitul trebuie folosit pentru detoxifierea organismului în cure de 30 de zile , 4gr o dată pe zi, dimineaţă. Se asimilează cel mai bine cu propolis de aceea îl recomand să se ia împreună cu amestecul făcut din produsele stupului. Dacă nu ştiţi încă ce minunăţie mai e şi zeolitul ăsta, aici găsiţi una dintre cele mai complexe explicaţii. * am făcut o cură de 30 de zile cu zeolit și datorită faptului că scoate metalele grele din organism am observat o albire accelerată a firelor de păr de aceea aveți grijă să consumați și mult fier pe perioada tratamentului • Scorţişoara trebuie la fel, folosită în cantităţi cât mai mari în ceaiuri, smoothie-uri, muesli sau diferite combinaţii.
• Seleniu este esenţial, aproape orice medic o să recomande un supliment cu Selenomietonin şi zinc. Cea mai bună sursă naturală de seleniu sunt nucile braziliene – 5gr de nuca asigură 200% din cantitatea zilnică necesară. Recomand să se ia 200% sau mai mult pentru că un organism suferind are sigur probleme cu absorbţia de minerale şi atunci n-o să asimileze chiar tot. • Zincul se poate lua uşor din muesli fără gluten– fulgi de ovăz, fructe de pădure, seminţe de dovleac, smochine + lapte de nuci. La fel se poate lua din polenul folosit în amestecul de mai sus. • Magneziu se poate lua din banane, migdale (5 migdale crude pe zi fac minuni). * de preferat dacă puteți achiziționa migdale românești deoarece 90% din migdalele de pe piață provin din California și sunt tratate împotriva salmonelozei.
• Pentru cine îşi permite se poate consumă pudră de Ashwagandha care este considerat un super-aliment cu o multitudine de beneficii mai ales pe partea psihică de reducere a acidozei din organism (stres, oboseală emoţională)
• Extractul de armurariu – Silimarina – ar avea efecte foarte bune în tratareatiroidei. Specialiștii consideră că doza optimă este de o pastilă de 1 gram de Silimarină pe zi pentru adulți iar pentru copii nu este recomandată.
2. Alimentaţia ( ce nu trebuie consumat) În primul rând trebuie redus consumul de alimente care provoacă aciditate şi inflamaţie organismului adică Gluten, Cazeina, Zahăr, Soia şi mai puțină prietenă animală. Ar fi perfect dacă se poate elimina glutenul din alimentaţie măcar pentru o perioada de timp (6/8luni) – studile arată că afecţiunile tiroidei pornesc de la acest gluten care ar declanşa în organism anumite reacţii în urma cărora se produc Anticorpi tiroidieni care atacă glanda tiroidă, transformând-o într-o victimă. Glutenul afectează aborbţia nutrienţilor necesari pentru protecţia tiroidei. Selenomietonina și Iodul ajută la producerea hormonilor tiroidieni (T3, T4) o deficiență a acestora, declanșează o condiție Tiroidiana. • Cafeaua trebuie şi ea evitată pe cât este posibil (ştiu că pentru multe persoane este foarte greu, dacă nu imposibil, dar uşor uşor se poate rări, dacă nu, elimina) • Legumele din familia cruciferelor trebuie evitate în stare crudă (se pot consuma fierte/aburi) deoarece conţin anumite substanţe care opresc organismul din folosirea corectă a iodului. * iodul anorganic este utilizat în spitale ca dezinfectant şi pentru afecţiuni ale tiroidei. Acest tip de iod nu face decât să stimuleze tiroida şi se poate depune şi acumula în ţesutul tiroidian, provocând
inflamaţii tiroidiene.
3. Exerciţii fizice – în special dimineaţa la scurt timp după trezire – exerciţii de sărituri pentru o mai bună stimulare a sistemului limfatic – intensitate medie ( e bine să apară transpiraţia şi inima să lucreze puternic) – 10-15 min este suficient – stat cât mai mult afară, mai ales în compania soarelui pentru hormonul - vitamina D
4. Exerciţii psihice Cum spuneam orice afecţiune apare din cauza intestinului permeabil (unde se produce cea mai mare cantitate de Serotonina), acidităţii din organism și ce este cel mai acid lucru –stresul, supărarea, nervozitatea şi toate stările psihice negative. Se spune că toate problemele pornesc de la cap şi adevărul este undeva pe acolo. Aşa că trebuie să avem foarte mare grijă de acest lucru:
– odihnă bună: somn între 22-06 sau minim 7 ore pe noapte – reducerea stresului prin exerciţii de toleranţă – lucruri care să transmită o stare de bine : activităţi distractive, relaxante, meditaţie, – de citit Marius Ghidel – "Shangri-La / Frumusețea în Dar. Arta de Iubi." – de citit Michael Greger – "Cum să nu mori" – de citit S.N. Lazarev – "Vindecarea sufletului"
– de citit Teofil Paraian – "Veniți de luați bucurie" Se pot folosi și uleiuri esențiale ca de exemplu : ulei de paciuli, ulei de măghiran ( în special în cefalee, depresii sau împotriva vânătăilor, ulei din lemn de santal în special în stări de depresie și in cele cauzate de proasta asimilare a calciului.) - Energiile transmise de culori pot influența țesuturile organismului uman, portocaliul fiind culoarea care are cea mai mare putere asupra Tiroidei, dar si violetul poate ajuta. De aceea și dieta ar trebui să cuprindă alimente de culoare portocalie : morcov, dovleac, nap, unii pepeni, cartof dulce, portocală, mandarină, usturoi și unele nuci. Dacă doriți să țineți cont și de puterea violetului asupra tiroidei atunci perele, țelina, păstârnacul și sparanghelul n-ar trebui să lipsească din alimentație. Cel mai bun cadou pentru o persoană care are probleme cu tiroida este un "tricou terapeutic" deoarece acesta se bazează pe puterea de vindecare a violetului și influența pozitivă asupra apei din organismul nostru. Doctor Robert Morse a descoperit mai multe plante care sunt excepționale pentru glanda tiroidă : lumânărica, cârmâz, palmier pitic sau rădăcina de vinețică care este foarte bună în cazul măririi tiroidei sau a gușii endemice. El a creat și un remediu naturist ideal care fortifică și regenerează glanda tiroidă, ajutând și la purificarea și reconstrucția ei. Remediul trebuie consumat sub formă de tinctură și să conțină toate sau majoritatea plantelor următoare : • Bladderwrack (Fucus Vesiculosum) • Bulb de Fritilaria (Fritillaria Cirrhosa) • Rădăcină de Cârmâz (Phytolacca Americana) • Frunză de Lumânărică (Verbascum Thapsus) • Iarbă de Vineţică (Lycopus Virginicus) • Coajă de Rădăcină de Dafin (Myrica Cerif) • Coajă de nuc negru (Juglans Nigra) • Muşchi Irlandez (Gelcarin) (Chondrus Crispus) • Fruct de Ardei Iute de Cayenne (Capsicum Annuum) • Fruct de Palmier Pitic (Serenoa Repens)
Suplimentele sintetice de Iod și Seleniu sunt toxice și neasimilabile. Una din explicațiile care se pot da în legătură cu faptul că mult mai multe femei suferă de afecțiuni ale tiroidei, este că anumite substanțe toxice acționează mai puternic la femei decât la bărbați iar două dintre ele sunt, da ați ghicit, iodul și seleniul. Din 2002 suntem obligați să consumăm sare iodată în aproximativ toate alimentele iar numărul persoanelor bolnave de tiroidă a crescut foarte mult. Iar un exces de Seleniu în organism poate duce la căderea părului și unghiilor cât și la stări generale de rău. Vitamina D, un produs sintetic, poate provoca dureri de cap, stări frecvente de oboseală și chiar pietre la rinichi. În orice afecțiune a Tiroidei tratarea optimă se face prin excluderea produselor care conțin Gluten și Cazeină deoarece mențin o stare inflamatorie iar tiroida reacționează negativ la acești alergeni. Reglarea florei intestinale, ca în orice altă afecțiune, are un rol foarte important și de aceea consumarea medicamentelor sintetice trebuie evitată pe cât posibil iar aportul de probiotice trebuie să fie ridicat. Probioticele ar trebui să fie naturale, adică alimente fermentate: murături făcute în saramură sau chiar kefirul din lapte de capră crud. Se pot folosi și suplimente dar de o calitate cât mai bună, de preferat. Din punct de vedere psihic tiroida mai este numită și "BOALA LUCRURILOR NESPUSE" și de aceea afectează în special femeile care în loc să-și spună nemulțumirile legate de iubit, copil etc preferă să țină în ele toată suferința. Alegerea unei persoane de încredere, indiferent cine este aceasta, căreia să-i spunem tot ce avem pe suflet ajută în toate afecțiunile.
Că-i spune psiholog, psihoterapeut, terapeut de orice fel, duhovnic, cel mai bun prieten, o să fie mult mai bine. Garantat 100%. Cărți de citit:
• Serghei Nikolaevici Lazarev perspectiva asupra bolilor și a modului de tratare s-a schimbat destul de mult.
• Jacques Martel despre tiroidita Hashimoto în cartea sa Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor. Cauzele subtile ale îmbolnăvirii (o găsiți pe Grupul Tiroida România 🇷🇴)
• Mikhail Tombak despre tiroidita Hashimoto în cartea sa ”Vindecarea Bolilor Incurabile” :
https://m.facebook.com/groups/1122263491158147?view=permalink&id=2359680980749719 • "Puterea incurabilă a subconștientului" - Joseph Murphy
https://m.facebook.com/groups/1122263491158147?view=permalink&id=1667108073340350
• "Tiroidita Hashimoto" dr. Izabella Wentz
https://m.facebook.com/groups/1122263491158147?view=permalink&id=1535175156533643
Sursa Vlad Popescu & Echipa Tiroida România 🇷🇴